Mat på bröllopet

Mat & Catering

Mat på Bröllopsmottagningen

Ja det är väl trevligt!

Men för att det skall bli just TREVLIGT, krävs lite tanke bakom valet av meny och planeringen kring måltiden i största allmänhet.

Buffé eller inte?

Så först behöver ni veta vad ni har för budget. Vilket sorts bröllop, vilken känsla…

Trädgårdsfest, eller på lokal?

Om du har trädgårdsfest funkar det bra med en buffé. Annars rekommenderar jag INTE buffé på bröllop. Många tänker, buffé är bra, då blir det familjärt och lättsamt. Jag säger nej stökigt!

Alltid folk som rör sig, tomma platser efterlämnas vid borden och då det skall hållas tal står alltid några i ett hörn och pratar och skrattar.

Vill ni ha en lättsam stämning så finns det andra sätt. Servera en del av måtiden, som t ex kött eller fisk, och ta karotter på borden med tillbehör. Skicka skålar, be bordsgrannen om brödet… ökar det sociala. Men ni slipper stolar som skrapar och folk som vandrar.

Välja meny

Menyn, välj menyn efter ER, det är ER dag, ni som bjuder. Om ni har allergiker så ordnar köket bra och genomtänkta alternativ om ni bara ger dem en vecka eller två.

Meddela var gästerna med specialkost sitter. Folk är så hänsynsfulla så de säger inget och så har köket fixat massa gott som gästerna aldrig får.

Däremot känner man sig så glad som allergiker om man får sin mat, utan att väcka uppmärksamhet eller fråga.

En trerätters meny är att rekommendera även om ni har tårta.

Tänk på när tal ska hållas

Tänk att det kommer vara tal som skall fördelas på ett bra vis över måltiden.

Då gästen sätter sig bör man servera vin genast innan första välkomsttalet (man vill ju inte att de skall skålas i vatten).

Där emot bör ni inte hålla tal om ni har en förrättstallrik framför er. Gästen kommer bara tänka, så gott det ser ut, jag är hungrig, när får jag börja äta…

Dvs maten tar uppmärksamheten från den som talar, big no no!

Så håll de tal ni vill innan förrätten eller då ni ser att de flesta ätit upp.

Varmrätten, här är oftast kvällens stora tidspassning.

Ta reda på hur många tal det blir, hur lång tid varje tal tar och meddela köket.

Lägg inte ”opålitliga talare” innan varmrätten.

Med opålitliga menar jag t ex Onkel Bertil som bara ska prata någon minut, men när han har allas uppmärksamhet, är det så svårt att sluta så det drar ut på tiden. Eller möhippegänget / barndomsvännerna eller dylikt som bara skall sjunga en sång, men... det blir skatt och anekdoter… och även här rusar tiden iväg. Men det måste det få göra! Det är ju en underbar ingrediens i middagen, som inte skall ha tidspress. Så lägg dessa efter varmrätten.

Dessert, tårta och ost

Dessert och tårta blir det inte lite tårta på tårta?

Tycker du det, varför inte ta ost i stället för dessert?

Men oavsett, här har ni perfekt stund för alla tal, folk mår bra, känner sig mätta och nöjda, sitter gärna och lyssnar medans de tar lite dessert i taget mellan talen. Måltiden känns komplett och inte rumphuggen.

Tårta och kaffe, avnjut helst dessa i annan lokal/rum om möjligt.

Skönt med bensträckare, toalettbesök och rökning även byte av samtalspartners vid bordet är trevligt (även om man haft bästa bordsgrannarna).

Då kan personalen röja till dans utan att ni skall se allt stök, eller värre stå och se på.

Ta hjälp

Ta in all input ni kan få från dem som jobbar i lokalen ni valt. De vet oftast vad som funkar bäst i deras lokaler och sitter ofta på massa tips och idéer man kanske inte hade tänkt på.

Mitt största råd till dig som tänker planera bröllopsfest tag HJÄLP!! Gör inte allt själv. Det blir inte billigare, det blir inte bättre, du kommer vara helt slut när dagen kommer och inte njuta av denna viktiga dag!

Kicki Keller

Kumla Herrgård

bröllop middag